recept voor ongeveer 60 jiaozi
ingrediënten:
- 400 g chinese kool, fijngehakt
- 1 tl zout 450 g varkensgehakt
- 100 g knoflookbieslook, fijngeknipt
- 2,5 el lichte sojasaus
- 1 el Shaoxing-rijstwijn
- 2 el sesamolie
- 1 el fijngehakte gemberwortel
- 1 el maïzena
- 3 pakjes kant-en-klare jiaozi-vellen (je kan ook zelf deeg maken maar dat kost veel tijd)
bereiding:
- Schep voor de vulling de kook en het zout in een kom voorzichtig door elkaar. Zet de kook 30 minuten weg. Knijp het water uit de kool en leg de kool in een grote kom. voeg het gehakt, het knoflookbieslook, de sojasaus, de rijstwijn, de sesamolie, de gemberwortel en de maïzena toe. Roer het geheel goed door elkaar en giet het overtollige vocht uit de kom.
- Schep in het midden van een vel een theelepel van de vulling. Bestrijk de rand met wat water en vouw het vel dubbel. Maak met uw duim en wijsvinger plooitjes in de rand en druk ze met uw andere had tegen elkaar. Leg de buideltjes op een met bloem bestoven bakplaat. Laat de buideltjes niet te lang zo liggen, anders worden ze klef.
- Breng in een grote pan water met zout aan de kook. Voeg de helft van de buideltjes toe (roer onmiddellijk om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken) en laat het water weer aan de kook komen. Volgens de traditionele methode voegt u nu 2,5 dl water toe en laat u het geheel op een hoog vuur weer aan de kook komen. Dan voegt nog eens 7,5 dl water toe en laat het geheel opnieuw aan de kook komen. Maar u kunt de buideltjes ook gewoon 8-9 minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat de buideltjes uitlekken. Kook op dezelfde manier de andere helft.
- U kunt de buideltjes ook bakken. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan, leg hierin één laag buidels en bak die 2 minuten (de pan af en toe schudden). Voeg 75 ml water toe, dek de pan af en stoom de buideltjes 2 minuten. Haal het deksel van de pan en laat het geheel nog pruttelen tot het water is verdampt. Bak op dezelfde manier de rest van de buideltjes.
Serveer de jiaozi met rodewijnazijn of een dipsaus.
No responses yet